Dublin Tüzüğü- Dublin Yönetmeliği
Dublin Tüzüğü, daha önceleri ise Dublin Konvansiyonu Avrupa Birliği üyesi devletlerin sığınma başvurularında üye ülkelerin nasıl bir uygulamada bulunacaklarını belirleyen yasaya verilen addır. Yani tüzük ile iltica başvurunuzun işleme alınacağı Avrupa ülkesine karar verilir. Örneğin Çek Cumhuriyeti’nde polis tarafından yakalandığınızda ve vizesiz olarak iltica talebiniz olacaksa başvurunuzun Çek Cumhuriyeti’nde işleme alınması gerekmektedir. Eğer bu aşamadan sonra başka bir Avrupa Birliği ülkesine gitmiş olsanız bile parmak izleriniz Çek Cumhuriyeti”nde arşivlenmiş ise sizi Çek Cumhuriyetine geri göndereceklerdir.
Sözleşmenin en önemli maddesi, sığınma başvurusunda bulunan kişinin AB’ye giriş yaptığı ülkenin başvuruyu değerlendirmekten sorumlu olacağına dair olan maddedir. Yani sığınmacının ilk olarak Avrupa Birliğindeki hangi ülkede yakalandıysa tüm işlemlerinin o ülkede yapılacağı anlamına gelmektedir.
Özellikle ofisimize bu konu hakkında sıklıkla sorular gelmektedir. Örneğin bir yakınının Slovakya’ da kampta sığınmacı olarak beklediğini ve Almanya’ ya gitmek istediğini söyleyerek bu hususta ofisimizden kesin cevaplar almak istemektedirler. Ancak Dublin tüzüğüne göre sığınmacı hangi ülkede yakalandıysa veya başvuru yaptıysa Dublin Tüzüğüne göre o ülkede başvurusu işleme alınacaktır.
Başvuru sahibinin hangi ülkeden giriş yaptığının tespit edilebilmesi için parmak izi bilgilerinin değiş tokuşuna dayanan EURODAC adında merkezi bir sistem vardır.
Dublin III Tüzüğü- Yönetmeliği, tüm AB ülkelerinde ve Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre’de geçerlidir. İlke olarak, iltica başvurunuzdan sorumlu devlet, AB’de ilk geldiğiniz veya size giriş vizesi veren ilk Avrupa ülkesidir.
Önemli Hatırlatma Büyük Britanya, 1 Ocak 2021’den beri artık AB üyesi olmadığından, Dublin III Tüzüğü-yönetmeliği artık Büyük Britanya için geçerli değildir.