Türkçe, Kuzey Makedonya’nın Şehrinde Resmi Dil Olarak Kabul Edildi
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin güneydoğu bölgesinde yer alan Vasilevo şehrinde, Vasilevo Belediye Meclisi‘nde alınan ve 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kararla Türkçe resmi dil olarak kabul edildi.
Bu kararın alınmasında bölgede yaşayan Türk kökenli Makedon vatandaşlarının sayısının artması etkili olmuştur. Zira Kuzey Makedonya genelinde Türk kökenli Makedonya vatandaşlarının nüfusu oldukça fazladır. Ülkedeki Türkler nüfusun yaklaşık dörtte birini oluşturmaktadır.
Bu kapsamda kısaca belirtmek gerekirse, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti çeşitli etnik yapıya sahip olan bir devlettir. Kuzey Makedonya nüfusunu başta Makedonlar sonrasında Arnavutlar, Türkler, Sırplar, Boşnaklar ve Vlahlar (Ulahlar) oluşturmaktadır. Bu çeşitli demografik yapı Makedonya dini konusuna da yansımıştır. Ülkede en geniş Müslüman topluluğu Arnavutlar, sonrasında ise Türkler ve Boşnaklardır. Kuzey Makedonya’da yaklaşık 600 cami bulunmaktadır.
Ülkenin doğu ve batı sınırlarına yakın bölgeler Türk kökenli Makedon vatandaşlarının çoğunlukla yaşadığı bölgelerdir. Bu bölgelerde Türk nüfusu oldukça fazladır. Özellikle Gevgeli (Gevgelya veya Gevgelija), Valandova (Valandovo), İştip (Stip), Rodoviç (Radoviş), Delçova (Delçevo), Ustrumca (Usturumca veya Strumica), Gostivar (Gostivari), Ohri (Ohrid), Manastır (Bitola), Koçani (Koçana) gibi şehirlerde bozulmamış bir Türkçe konuşulmaktadır. Öyle ki bu bölgelerde aksan olarak İstanbul Türkçesine yakın güncel bir Türkçe kullanılmaktadır. Türkiye’de yaşadığınız gibi rahatlıkla hiçbir iletişim zorluğu olmadan günlük ve sosyal hayatınıza aynen devam edebilirsiniz.
Makedonya’nın Resmi Dili ve Türkçe
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin iki resmi dili bulunmaktadır. Bunlar Makedonca ve Arnavutça’dır.
Kuzey Makedonya’da Türkçe ise ağırlıklı olarak Türk kökenli Makedon vatandaşları ve Makedon müslümanlar tarafından konuşulmaktadır. Bu nedenle, Türkçe Kuzey Makedonya’nın birçok yerinde Makedonca ve Arnavutçanın yanı sıra resmi dil olarak tanınmıştır. Bu şehirler şunlardır: Gostivar, Vrapçişte, Merkez Jupa (Centar Zupa), Plasniça (Plasnitsa veya Plasnica), Çayır (Çairit), Studeniçan (Studenicani), Kırçova (Kirçova veya Kirçevo) ve Doyran (Toyran).
Vasilevo şehri Belediye Meclisi’nin bu kararı ile Türkçe ülkenin diğer ulusal dilleri yanında resmi dil olarak kabul edilmiştir. Bu karar ile Türkçenin resmi dil olarak kullanıldığı şehirler listesine 9. olarak Vasilevo eklenmiştir.
Bu uygulama ile devlet ve özel öğretim kurumları ile idari kurumlarda, resmi evraklar ve tabelalarda Türkçe’nin yer alması beklenmektedir.
Zira Türkçe’nin resmi dil olarak kabul edildiği Makedonya şehirlerinde zorunlu eğitim olan ilköğretim (ilk ve orta kısım) Türkçe olarak verilmektedir. İdari kurumlarda da Türkçe dilinde işlemler yapılabilmektedir.
Makedonya’da Türkçe konuşulması yanında Türkçenin resmi dil olarak ilan edilmesi kararı, idari kurumlarda, resmi evraklarda ve tabelalarda yer alması Türkiye’den Makedonya’ya seyahat edecek ziyaretçilere kolaylık sağlayacaktır.
Bundan sonra Türkçenin resmi dil olması kararının Türk vatandaşları için Makedonya’da oturum izni ve Makedonya vatandaşlık başvurusu prosedürlerine de uygulanması yönünde adımlar atılması beklenmektedir.