Makedonya Vatandaşlığı Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Makedonya Vatandaşlığı Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Makedonya vatandaşlığına başvuru yapmak isteyen, Makedonya vatandaşlığının soybağı yoluyla / köken (orijin) yoluyla kazanılması hakkında bilgi almak isteyen müvekkillerimiz tarafından Avukatlık Ofisimize sıklıkla sorulan soruları soru cevap şeklinde sizler için derledik.

Avukatlık Ofisimize en çok sorulan sorular ve cevaplarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

EN ÇOK SORULAN SORULAR

  • Sadece annesi / babası veya kendisi Makedonya doğumlu olanlar mı başvurabiliyor?

Evet. Makedonya Vatandaşlık Kanunu hükümlerine göre Makedonya’da doğmuş kişi bu vatandaşlık hakkını kazanmakta ve başvuru yapabilmektedir. Bu kişinin kökeninin (orijininin) Makedonya olması gerekliliğini tanımlamak için şu şart kullanılır : Kuzey Makedonya’da doğan kişinin doğumu sırasında annesi ve babasının da köken olarak Makedonya doğumlu olması ve Makedonya vatandaşı olması gerekmektedir. 

Ayrıca, annesi ve/veya babası Makedonya doğumlu olan kişi Makedonya’da doğmadığı halde de başvurabilir. Bu kapsamda, şartları sağlamakla birlikte isteyen herkes vatandaşlık başvurusu yapabilir.

  •  Ailem Makedonya göçmeni. Sadece Türkiye’ye göç edenlerin başvurması gereken bir hak mıdır?

Göç eden kişi köken şartını sağlayarak Makedonya’da doğmuş veya şuan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti sınırlarında kalan bir yerde doğmuş ise başvuruda bulunabilir. Bu kişinin çocukları da, diğer şartları sağlamakla birlikte, vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.

  •  Çifte vatandaşlık kabul ediyorlar mı?

Evet. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti köken (orijin) yoluyla vatandaşlık başvurularında, çifte vatandaşlığı kabul etmektedir. Bu çerçevede Türk vatandaşlığından vaz geçmeden Makedonya vatandaşı olabilirisiniz.

  •  Yaş sınırı var mıdır?

Hayır. Kendisi veya anne ya da babası Makedonya’da doğanlar yaş sınırına bakılmaksızın vatandaşlık için başvurma hakkına sahiptir.

Akabinde vatandaşlığın alınması durumunda, bu kişinin 18 yaşını geçmemiş çocuğu da vatandaşlığı otomatik olarak hak etmektedir.

  •  Makedonya vatandaşlığı avantajları nelerdir ?

Kuzey Makedonya vatandaşı olmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar arasında; çifte vatandaşlık hakkı, vizesiz gidilen ülkeler, AB vatandaşı olabilme, sabit para birimi ile uygun yaşam maliyetleri, Avrupa’daki merkezi lokasyon, Türkiye ile ortak kültür, ülkede Türkçe dilinin kullanılması, düşük gelir vergisi, Makedonya’nın güvenli ülke statüsünde olması bulunmaktadır.

Kuzey Makedonya vatandaşlığının avantajları hakkında Makedonya Vatandaşlığı Avantajları başlıklı makalemizden bilgi edinebilirsiniz.

  • Makedonya doğumlu babam /annem sağ değil. Çocuğu olan ben vatandaşlık hakkı kazanır mıyım?

Makedonya doğumlu anne veya babanın sağ olması şartı yoktur. Anne veya babanız Makedonya’da doğduysa doğal olarak Makedonya vatandaşı olmaya hak kazanırsınız. Anneniz veya babanız sebebiyle vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.  

  • Dedem / babaannem / anneannem Makedonya doğumludur. Torun olarak vatandaşlık alabilir miyim ? Silsile yoluyla vatandaşlık mümkün mü?

Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanunu’nun ilgili yasası, Makedonya’da doğan kişi ve onların 1. nesilleri ile ilgilidir.  Buna “bir soy kuralı” denmektedir: yalnızca, Makedonya’da doğan kişi veya Makedonya’da doğan kişinin evlatları köken sebebiyle Kuzey Makedonya vatandaşlık başvurusu yapabilir.

Dolayısıyla, devlet şuan 1. kuşağa kadar başvuru hakkı tanımıştır. Bu kişiler Makedonya’da doğan kişinin 1. derece akrabaları yani ilk altsoyu yani çocuklarıdır. Dolayısıyla, 2. nesil olarak ifade edilen torunlar vatandaşlık işlemleri başlatamaz. Başka bir deyişle torunlar direk başvuru yapamazlar.

  • Makedonya doğumlu dedem / babaannem / anneannem vefat etti. Ölen bu akrabalarımdan dolayı torun olarak vatandaşlık hakkı kazanır mıyım?

Makedonya doğumlu dede veya anneanne ya da babaannenin sağ olması şartı yoktur. Ancak, torunlar bu kişilerin ilk altsoyu değillerdir. İkici alt soy olan torunun yapacağı direk başvuru, Makedonya Vatandaşlık Kanunu hükümlerine aykırı olacağından reddedilecektir.

  • Dedem / babaannem / anneannem Makedonya doğumludur. Çocuğu olan annem yahut babam Türkiye doğumlu. Makedonya vatandaşlığı başvurusu yapan annem/babamdan dolayı vatandaşlık alabilecek miyim?

Bu soru, yukarıda yer verilen torun olarak Makedonya vatandaşlığı kazanılıp kazanılmadığı çerçevesinde değerlendirilmelidir. Öncelikle, Makedonya doğumlu kişinin çocuğu olan şahıs (olayımızda anne veya baba) Makedonya’da doğmadığı halde başvuruda bulunabilir. Torun ise, Makedonya doğumlunun çocuğu olan kişinin (olayımızda anne veya baba) bu vatandaşlığı alması durumunda faydalanabilecektir.

  • Dedem / babaannem / anneannem Makedonya doğumludur. Çocuğu olan annem/babam sağ değil. Torun olarak ben hak kazanır mıyım?

Torun olarak vatandaşlık başvurusunda bulunma, bir üst soyu olan anne veya babasının vatandaş olabilmesine, vatandaşlık hakkı kazanmasına bağlıdır. Bu halde torun olarak, kendi 1. derece üst soyunuz olan anne ve/veya babanız Makedonya doğumlu değilse ve vefat etmiş ise başvuru hakkınız bulunmamaktadır.

  • Kuzen başvuru yapmış, ben de başvurabilir miyim?

Makedonya Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanunu hükümlerine göre kuzen sebebiyle bir hak elde edilmemektedir. Ancak, bu, üstsoyunuz olan dede veya babaanne veya anneannenizin ortak olduğu anlamına gelir.

Bu durumda Makedonya doğumlu ortak üst soy olan dede veya babaanne veya anneannenizin çocuklarının değerlendirilmesi gerekir. Bu çocukların doğum yerleri son derece önem taşımaktadır.

Örneğin, “halam Üsküp’te doğmuş, babam İstanbul’da doğmuş” veya “dayım orada doğmuş, annem burada doğmuş” olması hallerinde, doğum yeri farklı olduğundan kişilerin hukuki durumları farklıdır. Bu kişilerin çocuklarının yani kuzenlerin vatandaşlık şartları da kendi 1. derece üstsoyu olan anne veya babasına göre değerlendirilir.

Burada önemli olan kuzenlerin kendi anne veya babasının Makedonya’da doğmasıdır. Öyle ise direk olarak vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkına sahipsiniz.

  • Eşim de vatandaşlık alabilir mi? Evlilik yolu ile alınmak istendiğinde şartlar nelerdir?

Eş ile ilgili durum farklı bir prosedüre ve uygulamaya tabidir. En önemli şart olarak, eğer Makedonya Vatandaşı ile evli olan kişi Makedonya’da birlikte oturuyorsa 5 yıl, birlikte yaşamak kaydıyla Makedonya dışında ikamet ediyorlarsa 8 yıl sonra vatandaşlık için başvuru hakkı kazanabilir.

  • Başvuruyu yapmak isteyenler Makedonca biliyor mu? Makedonca bilmeden de başvuru yapılabilir mi? Makedonca öğrenmeden vatandaşlık alınabiliyor mu? Kiril alfabesine de hakim olmalı mıyım?

Asgari şartlardan biri de başvurucunun Kuzey Makedonya resmi dillerinden birini (Makedonca veya Arnavutça) başlangıç seviyesinde de olsa konuşabilmesidir. Bu şart son dönem uygulamalarında esnetilmeye başlanmıştır. Dil için mülakat, yazılı veya sözlü sistemi henüz oluşturulmamıştır. Beyana tabidir. Makedonya’nın resmi alfabesi olan Kiril alfabesini bilmeniz gerekmemektedir.

  • Makedonya vatandaşlığı başvurusu için teminat göstermem gerekiyor mu ? Makedonya vatandaşlık başvurusunda devlete bir hibe bedeli yatırmalı mıyım ?

Makedonya vatandaşlığının soybağı / köken (orijin) yoluyla kazanımı için yapılan başvurularda devlete herhangi bir hibe bedeli yatırmanız veya teminat göstermeniz gerekmez. 

  • O dönem devlet yoktu ancak 1940 öncesinde Makedonya’da doğmuş kişilerin çocukları da başvuru yapabiliyor mu? 1940 öncesi başvuru yapılırsa reddedilir mi?

Eski Yugoslavya döneminde ve şuan Makedonya sınırlarında kalan bölgede doğmuş kişilerin ve çocuklarının da başvuru yapma hakkı vardır.

  • 1945 öncesi göç edenler başvuramıyor mu?

Başvurabilirler, herhangi bir yıl sınırlaması yoktur.

  • 1960’ta göç edenler başvuramıyor mu? 1959 yılında gelenler başvuruda bulanabilir mi?

Yıl sınırlaması yoktur ancak şu anki Makedonya sınırlarında kalan bölgede doğmuş olmaları gerekir.

  • 1954 göçünde İstanbul’a gelenler başvurabiliyor mu?

1950’li yıllarda Makedonya’dan Türkiye’ye göçen kişiler de şartları sağladıkları takdirde başvurabilir.

  • Makedonya’ya gidip babaannemin doğum belgesini almamızla vatandaşlık işlemleri başlar mı?

Hayır. Doğum belgesi, vatandaşlık başvurusu sırasında sunulacak belgelerden yalnızca biridir. Doğum belgesinin şahsen veya avukat vasıtasıyla edinilmesi ile Makedonya Vatandaşlık başvurusu işlemi başlamaz.

  • Avukatım, Izvod Na Rodeni belgesini buldu veya Makedonya’dan doğum belgesini getirdi ve bize verdi, vatandaşlık başvurusuna başladık.

Yanlış. Makedonya’dan temin edilmesi gereken Izvod Na Rodeni belgesinin (Doğum Belgesi) bulunmuş olması, başvurunun yapıldığı anlamına gelmez. Bu kayıt vatandaşlık başvurusu sırasında sunulacak belgelerden yalnızca biridir, edinilmesi Makedonya Vatandaşlık başvurusu yapıldığı anlamına gelmez.

  • İnternette araştırarak bulamadım. Doğru bilgiye ulaşmanın çok zor olduğu bir başvuru. Süreci yaşayan veya süreci geçirmiş kimselerden yeterli bilgi alamadım. Ne yapmalıyım?

Konusunda uzman Avukatlık bürosu ile iletişime geçerek profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.

İkinci bir vatandaşlığa sahip olmak, başka bir ülkenin de pasaportunu elde etmek, ikinci bir yaşam olanağı elde etmektir. Bu nedenle, vatandaşlık hakkını elde etme yolunda dikkatli davranmanızı, hayatınızı etkileyen bu önemli kararda, danışmanlık firması adı altındaki dolandırıcılardan, Türkiye’de tescili Avukatlık kaydı ve hukuki sorumlu olmayan yetkisiz kişi ve kurumlardan kaçınmanızı öneririz.

Belgelerde gereken düzeltmeler, idari işlemde bulunulması veya düzeltmeye ilişkin dava açılması ile gerçekleşmektedir. Bu düzeltme sonrasında uygun evraklar alınarak başvuruda bulunulması hem zaman hem emek kayıplarınızın önüne geçecektir.

  • Tüm evraklarımı Makedonya idari kurumuna teslim ederek Makedonya vatandaşlık başvurusunda bulundum. Sonuçlanması ne kadar sürer ?

Kuzey Makedonya mevzuatında, vatandaşlık başvurularının sonuçlandırılması için herhangi bir süre öngörülmemiştir. Her başvurucunun köken, sosyoekonomik durumu ve asgari koşulları ne ölçüde karşıladığı farklı olup, sonuçlanma süreleri dosya bazında farklılık göstermektedir.

  • Kuzey Makedonya olarak isim değiştirdiklerinden itibaren vatandaşlık başvurusu zorlaştı mı?

Hayır. Ülke isminin değişmiş olması vatandaşlık başvurusu sürecini değiştirmemiştir.

  • Zamanında, göç edenlere vatandaşlıktan vazgeçtiğine dair belge imzalattılar. Yine de Makedonya vatandaşı olunabilir mi?

Makedonya Vatandaşlığı başvurusunda bulunmak için asgari şartlardan biri de, Makedonya’da doğan kişinin uluslararası sözleşmelere göre yazılı anlaşma ile Yugoslavya, Makedonya veya Kuzey Makedonya vatandaşlığından çıkmamış veya çıkarılmamış olmasıdır. Nitekim 29.07.2021 tarihli Makedonya Hükümeti Meclis kararı ile bu şart kaldırılmıştır. 

2021 öncesinde bu nedenle vatandaşlık başvuruları reddedilmekte iken şuan anavatana dönen Türk soylu Makedon vatandaşların vatandaşlıktan çıkmış olmalarının veya çıkarılmış olmalarının bir önemi kalmamıştır.

Eren Avukatlık Ofisi ©